Trotse Beilenaar met gerestaureerde Rode Duivel naar Stadskanaal Onder Stoom

STADSKANAAL - Een jongensdroom is uitgekomen voor de 21-jarige Michiel Dermois uit Beilen. Samen met 20 vrijwilligers heeft hij een Rode Duivel gerestaureerd. Komend weekeinde rijdt de trein bij de museumspoorlijn STAR.

75 meter lang, 136 ton zwaar en zowel de buitenkant als de banken aan de binnenkant zijn knalrood. De Rode Duivel van de NS uit 1960 kan weer rijden. Als bonk roest waar niks meer van werkte kreeg Dermois op 16-jarige leeftijd met de Stichting Diesel III de in Nederland gebouwde dieseltrein te pakken. Sindsdien is er hard gewerkt aan het rijwaardig maken.


Dieseldrie

De Rode Duivels of Plan U zoals de treinen eigenlijk heten hebben in hun rode jasje jarenlang tussen Emmen en Zwolle en in de gele uitvoering tussen Zwolle en Groningen gereden. Dermois en zijn vrijwilligers hebben 'hun dieseldrie' zoveel mogelijk teruggebracht in de staat van 1960, toen de trein bij Werkspoor in Utrecht werd gebouwd. Daarmee is de trein letterlijk rijdend Nederlands historisch erfgoed geworden. De Stichting wil de komende jaren ritten voor publiek gaan organiseren om zo ook geld binnen te krijgen voor volledige restauratie aan de binnenkant en regulier onderhoud.


Stadskanaal Onder Stoom

Dermois is op dit moment met de Rode Duivel onderweg naar Stadskanaal, tussen vanmiddag vijf en zes uur rijdt hij door Drenthe. Morgen en zondag is de trein te gast tijdens het evenement Stadskanaal Onder Stoom van museumspoorlijn STAR. De STAR pakt extra groot uit vanwege 175 jaar spoorwegen in Nederland, vanuit heel Nederland zijn dit weekeinde historische stoom,- en dieseltreinen te gast in Stadskanaal.

Meer over dit onderwerp:
Stadskanaal Drenthe Toen
Deel dit artikel: