Orthometals Meppel wil verder groeien

MEPPEL - Het Meppeler recyclingbedrijf Orthometals wil de wereld veroveren met zijn manier van recyclen. Orthometals haalt bij crematoria in heel Europa de metaalresten op die overblijven na verbranding. Daarbij gaat het om onder meer kunstheupen, knieën en pennen.
Het bedrijf is ontstaan toen de inmiddels overleden orthopedisch chirurg Jan Gabriëls uit Zuidwolde en Ruud Verberne uit Hardenberg elkaar ontmoetten. Orthopedisch metaal werd tot dan toe gestort. Sinds een jaar werkt het bedrijf vanuit een nieuw pand op industrieterrein Noord 2. En daar is groei mogelijk. De omzet loopt inmiddels in de miljoenen. Inmiddels werken ook een aantal kinderen van Gabriëls en Verberne in het bedrijf.

Uitbreiding mogelijk

Orthometals haalt de resten in containers op bij crematoria in onder meer Duitsland, Frankrijk, Ierland, Groot Brittannië en Italië. Ook vanuit Canada, de Verenigde Staten en Australië komen de metalen naar Meppel. Ruud Verberne: "D'r zijn een aantal Scandinavische landen waar we nog niet actief zijn. We hebben heel voorzichtig onze schreden gezet in Italië. Daar kunnen we nog uitbreiden. In Duitsland en Frankrijk kunnen we ook nog uitbreiden. We hebben ruimte genoeg in Meppel". De metalen worden onder meer gebruikt in de auto- en vliegtuigindustrie.

Na aftrek van de kosten voor verwerking blijft er volgens Verberne nog veel geld over dat weer terug gaat naar de crematoria. Die zetten het in om er goede doelen mee te steunen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl