Meer paarden verhandeld op Rodermarkt

RODEN - De voorzitter van de Rodermarkt laat weten dat er dit jaar toch iets meer paarden, pony's en ezels op de markt staan, dan eerder werd gedacht.
Het zou gaan om ongeveer 530 dieren. Vanochtend werd gesproken over 512 dieren. Daarmee staan er dit jaar meer dieren op de markt dan vorig jaar.

Rodernacht
Voor aanvang van de Rodermarkt vanochtend, werd vannacht gefeest in het centrum van Roden tijdens de Rodernacht. De sfeer was goed, maar de politie verrichtte wel vier aanhoudingen. Een trio van 17, 18 en 19 jaar uit Roden en Lucaswolde zou een 20-jarige Rodenaar hebben mishandeld, na een woordenwisseling. Een 36-jarige Assenaar viel tijdens een opstootje voor een café aan de Heerestraat een portier aan. Daarbij is ook een ruit van het café gesneuveld.
Tijdens de Rodernacht liepen opvallend veel dronken kinderen rond, zegt het Rode Kruis. Een meisje van 13 is in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht. Volgens hulpverleners zou het vooral gaan om meisjes tussen de 12 en 14 jaar oud die veel drinken. Ook was er zelfs een jongetje van acht te zien met een glas bier in zijn hand.

Rustig

Volgens verslaggever Frits Emmelkamp was het tijdens de Rodernacht en ook vanochtend bij de aanvoer van dieren nog opvallend rustig in vergelijking tot voorgaande jaren. Vorig jaar nam de aanvoer van paarden, pony's en ezels bij de markt enorm toe. Het aantal lag toen op 522, terwijl het jaar ervoor 169 dieren werden aangevoerd. Mogelijk kwam die stijging door de invoer van een aanvoerpremie, die per dier wordt betaald. Die premie geldt ook dit jaar. Vanochtend worden de aanvoercijfers van dit jaar bekendgemaakt.

Organisatie

Dit jaar is de organisatie van zowel de paardenmarkt als de warenmarkt in handen van de Vereniging voor Volksvermaken Roden. Die vereniging organiseerde vorig jaar al de warenmarkt, maar de gemeente Noordenveld was toen nog verantwoordelijk voor de paardenmarkt. Volksvermaken gaf eerder dit jaar aan veel aandacht te willen besteden aan het welzijn van de dieren, omdat daar klachten over binnenkwamen na de markt van 2013.

Rodermarkt bij RTV Drenthe

Verslaggever Frits Emmelkamp doet tot 16.00 uur verslag van de Rodermarkt op Radio Drenthe. Op tv en in onze app zijn tussen 8.00 en 16.00 uur beelden van de markt te zien en 's avonds in Drenthe Nu kunt u kijken naar een reportage over de Rodermarkt.

Verslaggever Frits Emmelkamp is de hele dag aanwezig op de Rodermarkt. Via Twitter houdt hij iedereen op de hoogte van het laatste nieuws.
Tweets by @femmelkamp

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl