Gedeputeerde Brink ontsnapt aan motie na boetekleed

ASSEN - Gedeputeerde Henk Brink heeft vanavond in Provinciale Staten toch het boetekleed aangetrokken over het omstreden fraudeonderzoek naar vier ambtenaren. Daarmee ontsnapte de VVD-bestuurder aan een motie van SP, CDA, PVV, D66 en GroenLinks.

In de motie op initiatief van de SP spraken de vijf Statenfracties uit de gang van zaken ernstig te betreuren, maar een motie treurnis was het nog net niet. Gedeputeerde Brink, die verantwoordelijk is voor personeelsbeleid, ging uiteindelijk door het stof. Ook hij betreurt achteraf de hele kwestie. Grote fouten zijn er volgens hem niet gemaakt, maar hij erkent dat er schade is voor mensen en voor de organisatie. "Dit is het zwaarste dossier dat ik tot nu toe gehad heb, en dan vooral vanwege de menselijke maat. Hier zijn alleen maar verliezers."

 

Emotioneel

Wel bleef Brink erbij dat het onderzoek naar onregelmatigheden, zorgvuldig is gebeurd en ook dat het college daarbij niet over één nacht ijs is gegaan. "En dan maakt het mij niet uit of het gaat om bijvoorbeeld diefstal van een ei van 3 cent, of van een apparaat van 100 euro. Het principe, dat telt, en over de uitkomst hebben we lang gewikt en gewogen." Na een emotioneel slotbetoog van Brink, besloten de vijf Statenfracties de motie in te trekken, "omdat de gedeputeerde toch voldoende het boetekleed heeft aangetrokken, en hem nu ook wel duidelijk is dat dit niet weer zo moet," aldus SP-Statenlid Philip Oosterlaak. 


Richting één miljoen

Duidelijkheid over de totale kosten van de affaire, waarbij met alle vier betrokken ambtenaren regelingen zijn getroffen, kwam er niet. GroenLinks rekende voor dat de hele affaire al snel een miljoen gaat kosten. VVD-gedeputeerde Brink wilde verder niet op die suggestie ingaan. Zeker is in elk geval dat de provincie Drenthe sowieso al ruim drie ton kwijt is aan onkosten. Het recherchebureau Marple kostte 154.000 euro, de advocaat van de provincie ruim 80.000 euro en de juridische kosten van de betrokken ambtenaren waren 90.000 euro. Over de getroffen regelingen hebben provincie en ambtenaren geheimhouding afgesproken, maar zeker is dat die vele tonnen kosten.


In opspraak

De provincie kwam eerder dit jaar met het fraudeonderzoek naar vier ambtenaren flink in opspraak, door vergaande onderzoeksmethodes van Marple. De eindrapportages, waar veel kritiek op was, waren aanvankelijk de basis voor strafontslag voor alle vier medewerkers. Dat is na veel commotie teruggedraaid. Voor het zomerreces eisten de Statenfracties ook al opheldering over gemaakte inschattingsfouten, de zware onderzoeksmethodes en de imagoschade. Zij wilden dat Brink erkende dat er 'achteraf gezien te zwaar was ingezet.' Maar dat deed hij niet.


Tegen de onderzoeksleidster van Marple loopt trouwens nog een disciplinair onderzoek bij de nationale politie. Zij heeft de rechercheklus in Drenthe gedaan zonder dit bij haar baas, de Politieacademie, te melden. Bovendien is particulier recherchewerk in strijd met de gedragscode bij de politie. Binnenkort wordt bekend wat voor haar de consequenties zijn.


Eerder hierover:

Oppositiepartijen provincie teleurgesteld over uitleg fraudeonderzoek

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: