Martijn Doldersum als eerste testpersoon geopereerd

Martijn Doldersum
Martijn Doldersum
HOOGEVEEN - Oud-amateurvoetballer Martijn Doldersum uit Hoogeveen is vandaag als eerste testpersoon geopereerd in Utrecht voor onderzoek naar behandeling tegen de ziekte ALS.
Sinds vorig jaar mei is bekend dat Martijn Doldersum de ziekte heeft. Achttien patiënten van twee ziekenhuizen in Nederland en België worden gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. De operatie, die in UMC Utrecht werd uitgevoerd duurde twee uur. "Ze gaan een buisje implanteren in mijn hersenen en plaatsen een zak in mijn buik. Daarvandaan pompen ze de medicijnen naar mijn hoofd. Een deel van de patiënten krijgt een placebo, de rest krijgt het echte medicijn. Ik weet niet wat ik krijg. De behandeling duurt twaalf weken," zegt Doldersum.

Het middel dat toegediend wordt is Vasculaire Endotheliale Groeifactor (VEGF). Dit eiwit komt van nature voor in het menselijk lichaam en is belangrijk voor de ontwikkeling van bloedvaten en zenuwen in de eerste levensjaren. Bij dieren vertraagt het eiwit ziekteprocessen, verlengt het de levensduur en beschermt het cellen in het ruggenmerg en de hersenen die de spraak, het lopen, slikken en de algemene beweging van het lichaam controleren.

VEGF is bij ALS-patiënten lager dan bij mensen die de ziekte niet hebben. Onderzoek zal uitwijzen of het toedienen van het het eiwit beschermt tegen afsterving en het ziekteproces vertraagt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl