Oranje bereidt zich voor op komst asielzoekers

ORANJE - Op Vakantiepark Oranje is begonnen met het geschikt maken van de vakantiehuisjes voor de komst van asielzoekers. Hennie van de Most is verder verantwoordelijk voor het verzorgen van het eten, de technische dienst en onderhoud.
In Oranje zijn er zorgen over het vervoer van de asielzoekers. Voorzitter Lucas Otten van het bestuur van de buurtbus geeft aan dat de 45 vrijwilligers nu al druk doende zijn om de huidige frequentie van een bus per uur te handhaven. De buurtbus heeft maar een capaciteit van acht plaatsen en Otten vreest dat er zich binnenkort teveel mensen aanbieden bij de bushalte in het dorp.

Jos van Kimmenaede van Openbaar Onderwijs Midden-Drenthe heeft vanochtend meteen contact gezocht met de gemeente Midden-Drenthe om te praten over mogelijk onderwijs voor de asielzoekers. De verwachting is dat zo'n tien procent van de asielzoekers de schoolgaande leeftijd heeft. De gemeente zei een voorstel af te wachten van het COA. De dichtsbijzijnde school is in Hijken, maar daar kunnen de kinderen niet terecht omdat die al behoorlijk vol zit. Van Kimmenaede denkt dat een school op het terrein waar de asielzoekers worden opgevangen het meest voor de hand ligt.

Supermarkten bevinden zich niet op loopafstand. Dus de vraag is hoe de asielzoekers aan de dagelijkse boodschappen komen. Wim Hoogeveen van de supermarkt in Hooghalen overweegt daarom een winkel te beginnen op het terrein of anders een bezorgdienst op te zetten, want als de klant niet naar de winkel komt, dan komt de winkel naar de klant.

Vorige week werd bekend dat er de komende drie tot vijf jaar tot 1400 vluchtelingen worden opgevangen in de 250 bungalows naast Speelstad Oranje. De eerste asielzoekers worden woensdag verwacht.

Vanavond is in Oranje een informatiebijeenkomst voor de inwoners.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl