'Grensregio's lopen honderden miljoenen euro's mis door kabinetsbeleid'

De rechter kent geen voorschot toe aan de pomphouders in de grensstreek
De rechter kent geen voorschot toe aan de pomphouders in de grensstreek
MAASTRICHT - De nadelen van het kabinetsbeleid voor grensregio's zijn nog groter dan vorig jaar werd voorspeld.

Dat staat in het onderzoek dat de Limburgse commissaris van Koning Theo Bovens maandag namens de zeven Nederlandse grensprovincies heeft aangeboden aan PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De totale schade voor de grensregio's wordt geschat op 150 tot 300 miljoen euro per jaar.


Hogere accijnzen

Het nadeel ontstaat bijvoorbeeld doordat inwoners van grensregio's door de hogere accijnzen en btw gaan winkelen in het buitenland. Vooral pomphouders, bierbrouwers en detailhandel worden getroffen. Bij tankstations dicht bij de grens is de verkoop dertig tot veertig procent gedaald.


Te gunstig beeld

Zowel de benzine- als de dieselverkoop daalt in de grensstreek veel sterker dan in de rest van het land. Het cijfer dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer heeft verstrekt over de ontwikkeling van de brandstofverkoop, lijkt een te gunstig beeld te geven, schrijven de onderzoekers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl