Run op flessen water in Ter Apel

PROVINCIE - TER APEL- Mensen in Ter Apel worden aangeraden hun water tot minstens vanavond uit voorzorg te koken. Uit metingen is gebleken dat het water weer schoon is, maar voor de zekerheid doet het Waterbedrijf Groningen herhalingsonderzoeken.
De resultaten van die onderzoeken moeten eerst worden afgewacht: "Als dat water ook schoon blijkt, kan het preventief kookadvies hopelijk 's avonds opgeheven worden," aldus een woordvoerder. Het Waterbedrijf Groningen heeft het kookadvies gisteren ingesteld.

Het water moet drie minuten lang gekookt worden, voordat het geconsumeerd wordt. Dit gekookte water moet ook gebruikt worden om bijvoorbeeld koffie mee te zetten of sla in te wassen. Het gebruik van waterkokers wordt afgeraden, omdat de kookperiode te kort is. Wel kunnen Ter Apelders een douche nemen.

Enterokokken

De leidingen van de Penitentiaire Inrichting in Ter Apel zijn nog niet schoon, er zijn enterokokken in het water gevonden. Om die bacterie uit te roeien, moeten de leidingen worden verschoond. Omdat bewoners geen gasfornuis hebben, kunnen zij hun kraanwater niet koken. Inmiddels heeft het azc schoon water ingeslagen.

Flessen water

Zorggroep Meander is maandag meteen ingegaan op het aanbod van Waterbedrijf Groningen om flessen water te laten bezorgen. Zodoende hebben cliënten van zorgcentra en inwoners die thuiszorg ontvangen schoon water.

De Jumbo in Ter Apel was om 10 uur door de watervoorraad heen. De supermarkt hoopt later op de dag een nieuwe lading binnen te krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.