Vroege start druivenoogst vanwege Suzuki-fruitvlieg

HAVELTE - Noordelijke wijnboeren hebben last van de Suzuki-fruitvlieg. Op veel plekken is de oogst van druiven daarom ook iets eerder begonnen.
Vooral in het oosten van Nederland heeft het vliegje toegeslagen. De Suzuki-fruitvlieg komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is waarschijnlijk via Duitsland onze regio binnen gekomen. Het insect is gek op zacht vers fruit, zoals druiven. In de druif boort de vlieg een gaatje en legt er eitjes. Daardoor zijn de druiven niet meer te gebruiken voor de productie van wijn.

Wijnboer Peter Pels uit Havelte heeft kennissen en familie opgetrommeld om de druiven eerder binnen te halen: "ik meen wat schade waargenomen te hebben, dus heb ik eigenlijk direct besloten om te gaan oogsten. Ieder trosje wordt nu nagekeken. Mocht er twijfel zijn, dan gooien we ze weg".

Prima wijnjaar
Het is volgens Peter Pels overigens wel een goed wijnjaar. De druiven hebben geen last gehad van nachtvorst in het voorjaar, er was voldoende zon en water en ze zijn nog zoet ook. Pels hoopt dit jaar weer enkele honderden flessen rode- en witte wijn te kunnen produceren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl