Varkenshouders in opstand tegen 'onjuiste' lesstof

BARGER-COMPASCUUM - De Nederlandse Vereniging voor Varkenshouders (NVV) heeft het Meldpunt Valse Lesstof geopend. Ze komen in opstand tegen "onjuiste lesstof".
De vereniging is van mening dat veel lesstof gedateerd is en dat er pertinente onjuistheden in schoolboeken staat. Zo komt de sector in een kwaad daglicht te staan.

De 11-jarige Martijn Grobbink uit Barger-Compascuum kreeg daar ook mee te maken. Hij moest naar aanleiding van een hoofdstuk uit zijn schoolboek een toets maken. De vraag was of hij begrijpt dat iemand de keuze maakt om geen biologisch boer te worden ondanks dat hij het milieu wel belangrijk vindt. Als zoon van een gewone varkenshouder had hij geantwoord: "Ja, hij moet ook gewoon geld verdienen." Dit werd door zijn meester op basis van het antwoordenboek in eerste instantie fout beoordeeld.

Sabine Grobbink, moeder van Martijn en varkenshouder, vindt het een goed initiatief van de NVV: "Het is bijvoorbeeld al lang niet meer zo dat varkens op elkaar in een hokje zitten."

Volgens regiovoorzitter Dick Bunskoek van de NVV moeten de feitelijke onjuistheden worden gecorrigeerd en is ook het beeld dat van de varkenshouderij geschetst wordt eenzijdig. De NVV wil van de verzamelde klachten een zwartboek maken en deze aanbieden aan de Tweede Kamer. Ook wil zij in gesprek met de uitgevers van schoolboeken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.