Marple-onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie

Marple-onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie
Marple-onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie
ASSEN - Onderzoeksleidster Greet Elsinga van het fraudeonderzoek bij de provincie Drenthe krijgt ontslag bij de Politieacademie. Zij staat per 1 november op straat wegens ernstig plichtsverzuim.
Elsinga kwam in opspraak, omdat ze zonder toestemming het provinciale onderzoek in Drenthe deed namens het recherchebureau Marple, waarbij vier ambtenaren betrokken waren. Ze had de Politieacademie niet over haar particuliere recherchewerkzaamheden bij Marple ingelicht. Na vragen van RTVDrenthe hierover volgde een disciplinair onderzoek. Het gevolg is nu dat ze ontslagen wordt.

Integriteitsbeleid

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei in augustus al dat Elsinga in de fout is gegaan. Volgens Opstelten was het recherchewerk "in strijd met het integriteitsbeleid". Universitair docent strafrecht Nico Kwakman van de Rijksuniversiteit Groningen zei ook al dat deze particuliere recherchewerkzaamheden volstrekt strijdig waren met het politiewerk.

Volgens een officiële verklaring van de politie is nu uit nader onderzoek gebleken "dat betrokkene gedrag heeft vertoond dat niet voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid en integriteit die de organisatie stelt aan haar medewerkers". Elsinga werkte sinds 2006 bij de Politieacademie.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.