Grote meerderheid Drenten wil piet zwart houden

Grote meerderheid Drenten wil piet zwart houden
Grote meerderheid Drenten wil piet zwart houden
ASSEN - Een grote meerderheid van de Drenten wil dat het uiterlijk van zwarte piet hetzelfde blijft. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 950 Drenten.
86 procent van de Drentse deelnemers aan het opiniepanel wil geen verandering. Dit ligt ver boven het landelijk gemiddelde van 83 procent. In een jaar tijd is de groep die vindt dat Piet wel aanpassingen behoeft, wel toegenomen: van 5 procent in oktober 2013 tot 13 procent nu. In Drenthe wil maar 10 procent van de ondervraagde dat er veranderingen komen.

Discriminerend
Driekwart van de Drenten zegt niet te begrijpen dat zwarte piet discriminerend overkomt op mensen met een donkere huidskleur. Zes procent vindt dat zwarte piet een negatief stereotype is. 93 procent begrijpt van de Drenten is het hier niet mee eens.

Ouderen
Hoger opgeleiden zijn vaker bereid tot veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet (23 procent) dan de laagst opgeleiden (4 procent). Ook qua leeftijd is er een duidelijk verschil. Van de mensen tussen de 18 en 35 jaar vindt 20 procent dat Piet er (wat) anders uit mag zien in de toekomst. Van de 65-plussers is dat maar 7 procent.

Reclame
Albert Heijn bracht vandaag naar buiten Zwarte Piet niet meer te gebruiken in reclame-uitingen. 83 procent van de in totaal 27.797 ondervraagden is van mening dat grote winkelketens geen aanpassingen moeten doen. Drenthe zit op dit vlak op het landelijk gemiddelde. 79 procent van de Nederlanders vindt het een slecht initiatief om bekende sinterklaasliedjes neutraler te maken.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl