Rechter wil schikking oud-eigenaren failliet Pharma en ABN

Bij Pharma Bio-Research werden medicijnen getest
Bij Pharma Bio-Research werden medicijnen getest
ASSEN/ZUIDLAREN - Er moet een schikking komen tussen de oud-eigenaren van de failliete medicijntester Pharma Bio Research uit Zuidlaren en de ABN AMRO. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die gisteren diende. De partijen hebben daar tot 14 januari de tijd voor, anders doet de rechtbank uitspraak.
Vijftien jaar na het faillissement stond oprichtster en voormalig mede-eigenaar Ineke Jonkman-Broekema uit Assen gisteren voor het eerst tegenover voormalig huisbankier ABN Amro voor de rechter. Volgens de Assense heeft ABN Amro in 1999 Pharma Bio Reseach het bedrijf opzettelijk failliet laten gaan. De bank ontkent alles en wil niet praten over een schikking.

Levenswerk kapot
Jonkman eist 100 miljoen van de bank, omdat het levenswerk van haar en haar ex-man onnodig kapot gemaakt zou zijn. Jonkman bouwde de afgelopen jaren een uitgebreid dossier op, om aan te tonen dat Pharma Bio Research door valse cijfers in een faillissement terecht is gekomen. Zo stond er al heel snel een overnamekandidaat op de stoep, die het bedrijf korte tijd later met miljoenenwinst doorverkocht.

ABN AMRO zou onjuiste cijfers hebben gebruikt, die verstrekt waren door het adviesbureau Boer & Croon. Dat had destijds tijdelijk het bewind van het bedrijf uit Zuidlaren overgenomen, na problemen met de directievoering door Jan Jonkman. Volgens Ineke Jonkman hebben ABN Amro en Boer & Croon samen het bedrijf onnodig de nek omgedraaid en zijn anderen er met de winst vandoor gegaan.

Eerherstel

Ineke Jonkman voert de strijd tegen de bank, mede namens haar ex-man, professor Jan Jonkman, en haar drie kinderen. Ze wil eerherstel en genoegdoening. Daarvoor nam ze jaren geleden al bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman in de arm, de man die de ondergang van de DSB-bank inzette. Zelf wil ze uiteindelijk wel schikken, na een slepende strijd van jaren. Maar de advocaat van ABN Amro zei gisteren beslist niet te willen schikken en het liefst zo snel mogelijk een uitspraak van de rechtbank te willen.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl