90-jarige rangeerder uit Rolde zwaait STAR-sik uit voor Spoorparade

ROLDE/STADSKANAAL - Groot feest bij de STAR in Stadskanaal: museumlocomotief Sik 204 gaat naar Amersfoort voor de viering van 175 jaar spoorwegen.
Riekem Jongman uit Rolde (90) is de laatste nog levende rangeerder van de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. Hij zwaaide op verzoek van RTV Drenthe de Sik niet alleen uit, maar gaf ook nog een staaltje rangeerkunst weg.

De sikken waren de werkpaarden van de NS. Er zijn 169 van gebouwd en ze deden overal in ons land dienst op rangeerterreinen en lokale spoorwegen. Vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw werden deze diesellocs ingezet, omdat ze veel goedkoper waren dan stoomlocomotieven. De Sik kon door één rangeerder of machinist bediend worden. De naam danken de locomotiefjes aan het mekkerende geluid van de fluit.

Rangeerder Riekem Jongman

Roldernaar Riekem Jongman heeft heel wat gerangeerd met de Sik op station Assen en er vele goederentreinen mee gereden op de spoorlijnen Assen - Gieten - Stadskanaal en Gasselternijveen - Buinen. Het goederenvervoer kende drukke tijden, onder meer in het aardappelseizoen. Dan had Jongman soms wel treinen van 60 wagens te rangeren. Jongman liet dinsdag bij de STAR zijn rangeerkunsten zien alsof hij pas nog gereden had.

Spoorparade

Sik 204 is inmiddels uitgezwaaid en vertrokken naar Amersfoort voor de Spoorparade: het feest 175 jaar spoorwegen in Nederland. De organisatie wilde de Sik van de STAR lenen omdat het de oudste en meest originele is die nog kan rijden. De Spoorparade begint woensdag en duurt tot en met volgende week dinsdag (16 t/m 21 oktober).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl