Politiek Talent en ex-Statenlid Bas van der Ven is CDA-lid af

ASSEN/GIETEN - Ex-CDA-Statenlid Bas van der Ven uit Gieten en Politiek Talent van 2013 heeft bedankt als CDA-lid. Hij maakte dat vanmiddag bekend in het Radio Drenthe-programma Cassata.
De 48-jarige Van der Ven stopte vorige maand na 3,5 jaar als Statenlid voor het CDA. Hij zou 'het politieke werk niet meer met zijn baan en gezin kunnen combineren', zo was de officiële lezing naar buiten toe.

Te kritisch

De werkelijke reden is een andere. Namelijk dat Van der Ven als CDA-Statenlid regelmatig botste met zijn fractievoorzitter, en met de partijleiding. Van der Ven zou in sommige provinciale dossiers te kritisch zijn.
De interne problemen kwamen pas echt aan de oppervlakte, toen Bas van der Ven eind vorig jaar werd uitgeroepen tot Politiek Talent van 2013, de jaarlijkse verkiezing van RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden.

'Niet meer leuk en zinnig'

Van der Ven is voor het behalen van die titel tot op heden niet gefeliciteerd door toenmalig Statenfractievoorzitter Henk Klaver van het CDA. Binnen de partijleiding van het CDA Drenthe kreeg het Statenlid de afgelopen maanden te maken met zoveel tegenwerking en weerstand, dat hij voelde aankomen dat hij voor de komende Statenverkiezingen een onverkiesbare plek zou krijgen.
Om dat voor te zijn, besloot Van der Ven zelf op te stappen. "Als het naar je gevoel niet meer zinnig is en niet meer leuk, dan moet je ermee ophouden."

Leukste moment

Voor Van der Ven was de verkiezing tot Politiek Talent van het Jaar "het leukste moment in de afgelopen 3,5 jaar in de politiek". Uit boosheid over de hele gang van zaken binnen het CDA heeft hij uiteindelijk "in een opwelling" bedankt voor het CDA.

Politicus van het jaar

Van der Ven zat samen met de Hoogeveense CDA-wethouder Anno Wietze Hiemstra in Cassata. Die werd bij de verkiezing vorig jaar uitgeroepen tot Drents Politicus van het Jaar. Hij vindt het nog altijd een eer dat hij de titel kreeg, "maar doet gewoon zijn werk en is er trots op dat hij de kans heeft gekregen om dat te doen in de gemeente waar hij geboren en getogen is".

Derde verkiezing

Inmiddels is voor het derde achtereenvolgende jaar de verkiezing voor Drents Politicus en Politiek Talent van start gegaan bij RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden. Zowel Van der Ven als Hiemstra nomineren PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk voor de titel Politicus van het Jaar.
Als Politiek Talent van 2014 noemt Hiemstra de wethouder van Wakker Emmen, René van der Weide. Van der Ven nomineert D66-Statenlid Jurr van Dalen uit Zuidwolde.

Nomineren voor de titel Drents Politicus van het Jaar 2014 en Politiek Talent kan via deze speciale website tot vrijdag 7 november 12.00 uur. Op 12 november worden drie genomineerden per categorie bekend, en een vakjury van acht journalisten beslist wie de winnaars worden. Op vrijdag 12 december worden die bekend gemaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl