Aanpak lichthinder van open melkveestallen in Drenthe

PROVINCIE - ASSEN/AMEN- De Natuur en Milieufederatie Drenthe pakt samen met LTO Noord de toenemende lichthinder van melkveestallen in de provincie aan. Vooral nu er nieuwe, open stallen in het landschap bijkomen, storen steeds meer mensen zich aan het vele licht, zo blijkt uit een enquête.
Zo komt er een speciale voorlichtingscampagne voor melkveehouders, stallenbouwers, installatiebedrijven en gemeenten, om ze bewust te maken van de lichthinder en de simpele oplossingen die daarvoor zijn. Die zijn vooral gebaseerd op de ervaringen in Groningen en Friesland, waar het lichthinderprobleem al eerder is opgepakt. Het project begint als eerste in het Drentsche Aa-gebied, omdat het nationaal beek- en esdorpenlandschap door de provincie is aangewezen als duisternisgebied.

Donkere afdekkleden

Volgens woordvoerder Koos Flinkert van LTO Noord is de campagne in eerste instantie gericht op nieuw te bouwen stallen en niet direct op bestaande stallen. Oplossingen die straks de lichthinder kunnen verminderen, zijn onder meer het hoger ophangen van de lampen in de stal en het gebruik van donker gekleurde afdekkleden aan de zijkanten van de stallen. Flinkert benadrukt dat LTO in Drenthe hiermee wil voorkomen dat er dwingende maatregelen komen, zoals in Groningen. Daar heeft de provincie in de omgevingsvisie opgenomen, dat boeren in hun stallen tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends het licht moeten dimmen.

De startbijeenkomst voor het Drentse project tegen lichthinder door melkveestallen is dinsdagavond in Amen, bij café de Amer. Daar krijgen boeren uit het Drentsche Aa-gebied uitleg over de campagne.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl