App van gemeente De Wolden kan gegevens op telefoon uitlezen

KOEKANGE - "Wat moet de gemeente De Wolden met gegevens uit mijn mobiele telefoon?" Dat vraagt Ab Bruintjes uit Koekange zich af. Dankzij een Amerikaanse reportage op tv kwam hij er achter dat veel apps op je mobiele telefoon toegang hebben tot je gegevens.
Bij het downloaden van de gemeente-app van De Wolden geven gebruikers toestemming tot het delen van meerdere gegevens zoals locatie, toestelgegevens, maar ook foto's en telefoongesprekken. Zonder die toestemming is de app niet te downloaden.

Bruintjes acht de kans klein dat een ambtenaar op het gemeentehuis daadwerkelijk de foto's van inwoners bekijkt, maar het gaat volgens hem om het idee. Daarnaast worden de gegevens ergens opgeslagen.

Bruintjes heeft de kwestie bij het college van burgemeester en wethouders neergelegd. Burgemeester Roger de Groot heeft hem laten weten dat hij de zaak uitzoekt.

Overigens geven gebruikers bij de meeste apps op de telefoon toestemming tot het delen van gegevens. Volgens Bruintjes moeten mensen zich daar bewust van worden, want steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon ook voor het betalen van rekeningen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl