Standplaats Oranje: een klein dorp, indrukwekkende verhalen

ORANJE - De vieze handdoeken zijn opgevouwen en zitten in mijn weekendtas, het zelf meegenomen broodbeleg stop ik in een plastic tas en mijn toiletspullen raap ik bij elkaar. Ik kijk nog eens rond op mijn alternatieve werkplek van afgelopen week. Een week lang verslag doen vanuit een camper in Oranje, de mooiste week uit mijn nog prille, journalistieke carrière.

Bankje

De boel in de camper is opgeruimd en ik wandel voor een laatste keer langs het Oranjekanaal richting het bankje op de vlonder. Het bankje dat mij de meest indrukwekkende verhalen heeft gebracht. Zo simpel kan journalistiek zijn, rustig zitten op een bankje en eens de tijd nemen om verhalen van mensen aan te horen. Zittend op het bankje denk ik nog eens terug aan alles wat de afgelopen week is verteld.

Het verhaal van mevrouw Klok die vanuit haar geloof mensen oppikt met haar auto en bidt voor de achtergebleven families van vluchtelingen, een vluchteling die zeewater moest drinken om uitdroging te voorkomen op zijn reis hier naar toe en de COA-medewerkers die hard werken om de vluchtelingen op te kunnen vangen. Het zijn verhalen die mij allemaal bij zullen blijven. Verhalen die dankzij Standplaats Oranje verteld konden worden, zodat het grote nieuws uit het kleine dorp ook eens een gezicht kreeg.

Vragen bij bewoners

De bewoners van Oranje zal ik ook niet vergeten. Hoe lastig moet het zijn als er in de loop van een paar maanden opeens 1400 wereldburgers in jouw kleine dorp erbij komen? De komende weken zullen er nog een boel vraagtekens bij de mensen uit Oranje blijven. Een inwoner van Oranje vertelde mij vandaag dat tijd de beste raadgever is, en in deze kwestie kon dat wel eens een wijs advies zijn. Ik rijd vandaag in ieder geval Oranje uit met een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Oranje. Je bent een heel klein dorp, maar groots in indrukwekkende verhalen.

Ronald Oostingh
Twitter: @RonaldOostingh

Standplaats Oranje

RTV Drenthe verslaggever Ronald Oostingh was sinds 17 oktober een week met een camper in Oranje om van dichtbij mee te maken en verslag te doen van wat er in Oranje leeft. Op deze pagina ziet u alle reportages en verslagen die hierover op deze site zijn verschenen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl