Provinciaal fonds voor aanleg eerste eigen glasvezelkabel

ASSEN - In de provincie Drenthe zijn ze het wachten op glasvezelkabels voor snel internet op het platteland beu. Daarom willen dorpen de kabels zelf aanleggen. De provincie Drenthe helpt ze daarbij.

Platform helpt inwoners op weg
Vrijdag praten provincie en initiatiefnemers van zestien glasvezelprojecten met elkaar over de oprichting van een platform. Dit platform helpt de plaatselijke projecten op weg met het regelen van zaken.


Fonds van drie miljoen euro
De provincie Drenthe komt verder met een nieuw fonds waarin een bedrag van drie miljoen euro is gereserveerd voor de aanleg van de eigen kabels. Provinciaal bestuurder Ard van der Tuuk: "Waar ik nu op hoop is dat er ergens in februari de eerste schop de grond in gaat. Het zou fantastisch zijn als het nu los gaat in Drenthe".


Platteland is onrendabel
Voor bedrijven als KPN, Reggefibre en Ziggo is Drenthe een onrendabel gebied. Alleen de grotere kernen profiteren van kabel of glasvezel. In het buitengebied werkt alleen de telefoonlijn.


Kabelaar Ziggo is in de gemeenten Westerveld een campagne begonnen om de bevolking te vertellen dat glasvezel helemaal niet nodig is. Gedeputeerde Van der Tuuk snapt de actie, maar vindt dat ze meer kunnen doen: "Ze vergeten de buitengebieden. Laten we hopen dat de marktpartijen nu eindelijk met betaalbare aanbiedingen komen".

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: