160 banen weg bij De Noorderbrug

ASSEN - Bij zorgorganisatie De Noorderbrug verdwijnen zo'n 160 banen. Het gaat met name om deeltijdbanen en tijdelijke functies.
Volgens bestuurder Marianne van der Harten vallen er geen gedwongen ontslagen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en ook maken medewerkers gebruik van vertrekregelingen. Ook wordt er geschrapt in het management: er blijven 5 managers over en dat aantal lag een paar jaar geleden nog op veertig.

Nieuwe zorgtaken

De krimp is een gevolg van de bezuinigingen in de zorg. Gemeenten krijgen er vanaf januari nieuwe zorgtaken bij, bijvoorbeeld het aanbieden van dagbesteding en huishoudelijk hulp. Gemeenten besteden dat uit aan zorgaanbieders zoals De Noorderbrug, maar daarbij moet dus wel worden bezuinigd. Zorgorganisaties krijgen te maken met kortingen tot wel 25 procent op het budget. Behalve snijden in het personeelsbestand wordt er ook gekeken hoe er beter kan worden samengewerkt met andere zorgaanbieders.

Onrust

Volgens Van der Harten veroorzaken de maatregelen onrust bij cliënten waardoor de vraag naar hulp groter is dan gebruikelijk. Ook het personeel moet wennen aan de veranderingen; ze krijgen meer verantwoordelijkheid, moeten onderling ziekte en verzuim oplossen en draaien andere diensten dan voorheen.
De Noorderbrug verleent zorg aan zo'n tweeduizend mensen met een lichamelijke handicap en dan vooral aan mensen met niet aangeboren hersenletsel. De organisatie heeft meer dan 15 woonlocaties in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel en diverse plekken voor dagbesteding. Er werkten ruim negenhonderd mensen; dat aantal wordt teruggebracht naar ongeveer 730.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.