Provinciebestuurders geven duizenden euro's uit aan buitenlandse snoepreisjes

Provinciale Staten (archieffoto)
Provinciale Staten (archieffoto)
ASSEN - Provinciebestuurders in Drenthe hebben in 2013 31.750,63 euro uitgegeven aan reisjes naar het buitenland. Dat blijkt uit een inventarisatie van de kranten van Wegener.
De provincie staat daarmee landelijk op de derde plaats. Alleen Gelderland (62.196,77 euro) en Noord-Brabant (65.267 euro) gaven meer uit aan de reisjes.

In 2012 declareerden de Drentse provinciebestuurders nog een stuk minder. Het ging toen om een bedrag van 17.192,13 euro. In de afgelopen vijf jaar was het in totaal een bedrag van 99.288,76 euro.

Hoogste kosten per inwoner

De kosten van de buitenlandse reizen zijn per hoofd van de bevolking het hoogste in onze provincie. Het gaat volgens Wegener in de afgelopen vijf jaar om een bedrag van 20 cent per persoon. In Groningen ligt dit bedrag op 9 cent per hoofd van de bevolking.

Heel Nederland

In totaal gaven alle Nederlandse provinciebestuurders 257.000 euro uit aan buitenlandse reisjes. Dat is volgens Wegener fors meer dan in 2011 en 2012. De kranten deden een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB) en vroegen alle kosten, doelen en opbrengsten op van alle buitenlandse dienstreizen.

Bijzondere landen
Gedeputeerde Haarsma reisde naar een bijzonder land. Zij ging in 2010 naar het eiland Antigua in de Caribische Zee, nadat ze voor haar werk op cursus was geweest in Boston. Landelijk gezien gingen de meeste bestuurders naar Duitsland. China stond op nummer 2 van de bezoeklijst.

Duurste reizen

De duurste reizen van 2013 werden gemaakt naar China en Duitsland. Gedeputeerde Van der Tuuk reisde met één ambtenaar voor 14.523 euro naar China. Doel van de reis was het onderhouden van relaties. Meer dan 8.000 euro werd uitgegeven aan een reis naar Duitsland. De Commissaris van de Koning, alle leden van Provinciale Staten en vijf ambtenaren gingen samen netwerken bij onze Oosterburen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.