Marathonloopster Gruppen: Het EK is mijn doel

ATLETIEK - Twee weken geleden werd de 25-jarige Jacelyn Gruppen uit Stuifzand Nederlands Kampioene op de marathon. Maar haar grote doel voor de toekomst is deelname aan het Europees Kampioenschap. Net als één van haar voorbeelden; Andrea Deelstra uit Dwingeloo.
Het persoonlijk record van Gruppen staat op 2 uur 52 minuten en 14 seconde. Ze liep die tijd tijdens haar debuutmarathon. Tijdens de Nederlandse titelstrijd, pas haar tweede marathon ooit, moest ze drie minuten toegeven op haar toptijd omdat ze veel last had van de luchtvochtigheid. Haar vochtgehalte op pijl houden is dan ook een serieus probleem voor de 25-jarige atlete.

Met haar eindtijd van 2.55.43 nam ze de Nederlandse titel over van Andrea Deelstra uit Dwingeloo. Zij werd vorig jaar Nederlands kampioene in 2.35.39. Veel Nederlandse topdames lieten dit jaar de Nederlandse titelstrijd links liggen omdat ze in augustus al het EK in Zürich hadden gelopen.

Na vier jaar van afwezigheid keerde Gruppen begin dit jaar overigens weer terug op het oude nest in Hoogeveen. Bij HAC'63 traint ze nu weer onder Gerrit Voortman uit Steenwijksmoer. Vier jaar lang trainde ze bij de atletiekschool van Johan Voogd in Apeldoorn tussen topatleten. Maar omdat ze zichzelf zoveel druk oplegde dreigde ze er haast aan onderdoor te gaan. In Hoogeveen vindt ze nu het plezier in de sport weer terug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl