Koolmonoxidezaak in Meppel wordt aangehouden; meer onderzoek nodig

ASSEN - De behandeling van de koolmonoxide zaak wordt voor onbepaalde tijd aangehouden. De verdediging wil extra onderzoek. Dat blijkt vandaag in de rechtszaal tijdens de behandeling van de zaak. Twee jongen mensen kwamen in 2010 om het leven door koolmonoxidevergiftiging in Meppel.
Energiebedrijf Rendo en installatiebedrijf Loodsluis staan nu in Assen terecht. De koolmonoxide kwam volgens het Openbaar Ministerie (OM) vrij door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en slecht geïnstalleerde rookgasafvoer. De twee bedrijven hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet. Tijdens de zitting kwam naar voren dat er meer slachtoffers hadden kunnen vallen in Meppel.

Meer slachtoffers

Verslaggever Jeroen Willems volgt de rechtszaak: "Er zijn metingen in de woning gedaan en ook bij de buren. Er werden hoge en dodelijke concentraties koolmonoxide gemeten. Het had veel erger kunnen zijn. De moeder van slachtoffer, had ook al een hoge concentratie in haar bloed."

Luchtschacht
Loodsluis is flink ondervraagd door de rechter. De directeur zegt op grote afstand te staan, maar heeft de zaak bekeken. Net als Rendo wijzen ze naar andere bedrijven. Een bouwbedrijf zou een luchtschacht niet goed hebben afgewerkt, waardoor de koolmonoxide niet werd afgevoerd.

Veel publiek

De publieke tribune zit bijna vol tijdens de behandeling. Er werden slachtofferverklaringen voorgelezen. Er is veel verdriet bij de nabestaanden. De zaak sleept al te lang. Ook zien nabestaanden dat niemand de verantwoordelijkheid wil nemen.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.