Meldpunt voor slachtoffers chroomverf bij Defensie

AMSTERDAM - Defensiemedewerkers die in aanraking zijn gekomen met giftige chroomverf hebben een belangenvereniging opgericht: Stichting Gifverfschadeclaim.
Gezamenlijk willen ze een duidelijk signaal afgeven aan Defensie dat er snel duidelijkheid moet komen over compensatie voor de getroffen (oud-) werknemers. De stichting gaat bijhouden wie er zijn getroffen, bewijzen verzamelen, informatie verstrekken aan advocaten en ze wil Defensie collectief aansprakelijk stellen.
Slechte werkgever
Volgens de stichting is de afgelopen maanden duidelijk geworden dat Defensie een 'slechte werkgever' is, omdat vaststaat dat ze vanaf de jaren tachtig medewerkers heeft laten werken met verf die hoge concentraties van het kankerverwekkende middel Chroom-6 bevat. Defensie was hiervan op de hoogte en nam geen maatregelen.
Defensie heeft in de afgelopen jaren in vijf gevallen aansprakelijkheid erkend en schadevergoedingen uitgekeerd. Inmiddels hebben 900 medewerkers die in aanraking zijn gekomen met Chroom-6 zich gemeld bij Defensie.
Kritiek op de minister
De SP pleitte er deze week voor dat de Tweede Kamer een hoorzitting houdt waarin deskundigen meer kunnen vertellen over het gebruik van de giftige verf door personeel van Defensie. Kamerlid Jasper van Dijk van die oppositiepartij vindt dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie veel meer moet doen om een einde te maken aan deze 'doofpotaffaire'. De nieuwe stichting is ook niet tevreden over de maatregelen die de
minister tot nu toe heeft genomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl