Israëlische ambassadeur bezoekt Nieuwlande

NIEUWLANDE - De ambassadeur van Israël, Haim Divon, heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan Nieuwlande.
Hij betuigde daar de eer aan het dorp, dat als één van slechts twee plaatsen in de wereld de prestigieuze Yad Vashem-medaille heeft gekregen. Die onderscheiding wordt uitgereikt door de staat Israël aan niet-joden die tijdens de oorlog hulp aan joden hebben gegeven.

Het bezoek van de ambassadeur was niet van te voren aangekondigd en vond plaats onder strenge politiebegeleiding. In het dorp kreeg hij een korte presentatie en legde hij een krans bij het herinneringsmonument.

Onderduikadressen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten in Nieuwlande honderden joden ondergedoken. Het hele dorp was hierbij betrokken. Om die reden kreeg praktisch iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nieuwlande heeft gewoond in 1985 de Yad Vashem-medaille.

Dat een hele plaats de onderscheiding krijgt, is zeldzaam. Alleen het Franse plaatsje Le Chambon-sur-Lignon heeft dezelfde collectieve onderscheiding mogen ontvangen. In 2012 maakte RTV Drenthe de radiodocumentaire Nog een keer terug in Nieuwlande over deze periode.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl