Voorlopig geen nieuwe asielzoekers in Oranje

Vluchtelingen in Oranje
Vluchtelingen in Oranje
ORANJE - Tot 24 november komen er geen nieuwe asielzoekers bij in Oranje. Dat hebben de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afgesproken.
Op het vakantiepark bij Speelstad Oranje worden nu 596 vluchtelingen opgevangen. Er blijven nog wel asielzoekers komen en gaan, maar daarbij wordt het huidige aantal niet overschreden.

Bevriezen
De gemeenteraad besloot maandag het aantal asielzoekers in het dorp te bevriezen, omdat er veel verzet tegen was vanuit de inwoners van Oranje. Zij willen dat er veel minder asielzoekers worden opgevangen dan het geplande aantal van maximaal 1.400.

Het COA ging in gesprek met de gemeente en daar is uitgekomen dat er voorlopig geen asielzoekers bij komen.

Wat gaat er nu gebeuren?
Op 24 november praat de gemeenteraad weer over Oranje. In de tussentijd bepalen de gemeente en het COA een nieuwe koers. Daarbij gaat het volgens de gemeente niet om het aantal asielzoekers, maar het voorkomen van overlast.

"Het is van belang dat er nu rust ontstaat. Wij gaan op korte termijn met Oranje en het COA om tafel om te bespreken wat er nodig is om die rust te houden", zegt waarnemend burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe.

Wennen
Volgens eigenaar Hennie van der Most van Speelstad Oranje moeten de inwoners van Oranje wennen aan het aantal asielzoekers. "Maar het maximumaantal van 250 dat zij willen zie ik niet gebeuren. We gaan nu eerst met het COA praten en dan wachten we rustig een maandje af en zien we wel verder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl