Hoogeveen krijgt passantenhaven recreatievaart

HOOGEVEEN - Hoogeveen krijgt een passantenhaven voor de recreatievaart. De haven komt in de Hoogeveensche Vaart bij het Zuiderpark. Dat heeft de gemeenteraad besloten.
Hoogeveen heeft geen haven in de Hoogeveensche Vaart. Daardoor varen toeristen door naar Echten of Noodscheschut, waar voorzieningen zijn en ze wél kunnen overnachten met hun boten.

De recreatievaart in de Hoogeveensche Vaart is enorm gestegen sinds de opening van het Koning Willem Alexander Kanaal (de Veenvaart), waardoor het mogelijk is van Zuidoost-Drenthe naar Duitsland en Groningen te varen. In 2014 kwamen er 3.000 boten langs Hoogeveen, dit jaar 2.500. Hoogeveen wil daarvan mee profiteren en doet dat nu niet.

Voorzieningen
Initiatiefnemer Albert Wolting is erg blij dat de haven er komt. "Neem nou de schepen die nu wél in Hoogeveen blijven overnachten bij de Nieuwebrugsluis. 300 deze zomer, zonder voorzieningen. Die mensen willen graag in een haven liggen."

Volgens wethouder Erik Giethoorn van recreatie moet de haven bij het Zuiderpark walstroom, sanitair, drinkwaterwater en een duidelijke loopverbinding met het centrum krijgen. In 2015 moet de aanleg beginnen, voor het vaarseizoen van 2016 moet het werk klaar zijn.

VVD en PvdA stemden tegen de aanleg van de haven.

Onhaalbare droom
In 2008 werd een ambitieuze visie voor het stadscentrum gepresenteerd met de aanleg van een nieuw kanaal vanaf de huidige Hoogeveense vaart naar het stadscentrum en een haven bij het Schutsplein. De nieuwe vaarverbinding zou komen op de plek van het voormalige kanaal het Sloodt/Alteveer en moest de sfeer van van de oude gedempte kanalen in het centrum terugbrengen, maar het plan bleek onhaalbaar. Een haven op 1 kilometer van het centrum in de Hoogeveensche Vaart is het hoogst haalbare.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.