Ook gedoe in Groningen rond omstreden recherchebureau

Dick Gosewehr (l) en mr. Ferre van de Nadort nu ook actief in Groninger ambtenarenaffaire
Dick Gosewehr (l) en mr. Ferre van de Nadort nu ook actief in Groninger ambtenarenaffaire
BEILEN/GRONINGEN - Drie provincieambtenaren slepen de provincie Groningen voor de rechter. Ze zijn aan de kant gezet na een onderzoek van het omstreden recherchebureau Suver, dat ook onder de naam Marple opereert.
De ambtenaren krijgen steun van jurist mr. Ferre van de Nadort uit Beilen en oud-rechercheur Dick Gosewehr uit Vledder. Volgens hen rammelen de rapporten, op basis waarvan de ambtenaren zijn ontslagen, 'aan alle kanten'. "Het is een verzameling van roddel en achterklap. Bewijs is er helemaal niet", concludeert Gosewehr.

Vergelijkbaar met Drenthe
Hetzelfde recherchebureau, toen onder de naam Marple, deed in Drenthe dit jaar een vergelijkbaar onderzoek naar misdragingen van vier ambtenaren. De provincie Drenthe huurde dit bureau in, na contact met de collega's in Groningen. De zaak in Drenthe werd een landelijke affaire met veel ophef in provinciale staten. Met alle vier ambtenaren trof de provincie uiteindelijk regelingen, terwijl er eerst ontslag dreigde.

Ook kwam door deze affaire aan het licht dat onderzoekster Greet Elsinga als particulier rechercheur voor Marple en Suver werkte, zonder dat haar werkgever de politieacademie daarvan op de hoogte was. Zij kreeg onlangs ontslag wegens plichtsverzuim.

Geknoei met tankpas
Een van de ontslagen ambtenaren in Groningen is een oud-brugwachter, die twintig jaar voor de provincie werkte. In juni 2008 werd hij geschorst, omdat de provincie vermoedde dat hij knoeide met een tankpas van zijn werkgever. Na onderzoek van buro Suver werd hij ontslagen, terwijl de conclusies niet deugden.

Oud-brugwachter Peter Wolff kwam in grote financiële problemen. "Ik had geen geld en werd uit mijn huis gezet. Ik heb op straat geleefd. Het was één grote nachtmerrie", zegt Wolff in een reportage van RTV Noord.

In de twee andere zaken gaat het om een ambtenaar die haardhout van de provincie zou hebben verhandeld, en een provinciale rattenvanger die een boer mishandeld zou hebben. Volgens oud-rechercheur Dick Gosewehr staan die zaken niet op zich. "We hebben nu een aantal zaken in zicht. Daaruit blijkt dat de provincie Groningen, wanneer ze iemand kwijt willen, steeds hetzelfde recherchebureau inhuurt. En de uitslag staat van tevoren al vast", zegt Gosewehr.

Schikking
De provincie Groningen laat in een reactie op het verhaal van de brugwachter weten dat die zaak eerder onder de rechter is geweest. "Er is een schikking getroffen. En daarmee is de zaak voor ons afgesloten," aldus de provincie in een verklaring.
Jurist Van de Nadort, die Wolff bijstaat stelt 'dat het heel anders zit'. Hij is bezig met het voorbereiden van procedures tegen de provincie Groningen, namens de drie ontslagen ambtenaren.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.