Proef met eigen regie zorgcoöperatie Hollandscheveld, besluiten nog bij gemeente

HOOGEVEEN - Wat B&W van Hoogeveen betreft komt er een proef met de regie in eigen dorp van de Zorgcoöperatie Hollandscheveld. Maar de gemeente geeft de beslissingsbevoegdheid over de zorg nog niet aan het dorp.
B&W van Hoogeveen willen eerst goed onderzoek doen óf de beslissingsbevoegdheid van bijvoorbeeld WMO-besluiten wel in het dorp zelf kan liggen. Wethouder Jan Steenbergen wil ook kijken of de wijkverpleging nieuwe stijl misschien die rol kan vervullen. Daarvoor is 130.000 euro beschikbaar gekomen. Steenbergen wil wel zoveel mogelijk regie aan het dorp geven en juicht een pilotproject toe. "Kijk naar Hollandscheveld's grote voorbeeld Austerlitz, daar is de regie in eigen dorp ook niet in een paar weken tot stand gekomen", aldus Steenbergen.

Motie

De PvdA wilde via een motie in de gemeenteraad afdwingen dat Hollandscheveld ook zelf mag beslissen maar die motie haalde het niet. Fractievoorzitter Inge Oosting is wel blij met Steenbergen's toezegging over een proef bij de Zorgcoöperatie Hollandscheveld. Die zorgcoöperatie wil een dorpsregisseur aanstellen. Die kan zorg door vrijwilligers en professionals aan elkaar verbinden zodat leden van de coöperatie zo goed mogelijke zorg krijgen, ook in deze tijd van grote bezuinigingen en een terugtrekkende overheid.

Dorpsregisseur

De dorpsregisseur kan bijvoorbeeld regelen dat iemand die slecht ter been is na een val een aantal uren verpleegkundige zorg krijgt, maar dat ook vrijwilligers worden ingezet bij bijvoorbeeld klusjes in de tuin. Inwoners bepalen zelf van wie zij de professionele zorg willen krijgen en de Zorgcoöperatie koopt dat in.

Belangstelling en vrijwilligers

Volgens de initiatiefnemers zijn er vanavond ongeveer 120 inwoners op een eerste informatieavond in dorpshuis 't Anker over de oprichting van de Zorgcoöperatie afgekomen. Uit een enquête bleek al eerder dat er ook 200 vrijwilligers in Hollandscheveld klaar staan om de niet-professionele zorgtaken over te nemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl