Assen wil meer doen tegen laaggeletterdheid

Martin Sagel (PvdA)
Martin Sagel (PvdA)
ASSEN - Assen moet harder aan de slag, om het hoge aantal laaggeletterden in de provinciehoofdstad terug te brengen. Een raadsmeerderheid heeft daarvoor gisteren een motie aangenomen, op initiatief van de PvdA.
Volgens PvdA-fractievoorzitter Martin Sagel zijn er in Assen 2.000 tot 6.000 laaggeletterden, en moet er meer aan gedaan worden, om deze groep op te sporen en te helpen.
In de knel
Vooral omdat mensen zich steeds meer zelf moeten zien te redden, en veel informatie en communicatie via de computer loopt, dreigt deze groep volgens Sagel verder in de knel te komen. In Assen ligt het percentage laaggeletterden op 11 tot 14 procent, terwijl dit landelijk 4 procent is.

Onvoldoende
De PvdA vindt dat de huidige aanpak onvoldoende helpt, en wil nu dat de gemeente via wijk- en buurtwerk de duizenden laaggeletterden opspoort en helpt. "Want anders komen deze mensen op steeds grotere afstand van de maatschappij te staan en dat moeten we voorkomen." Volgens wethouder Maurice Hoogeveen heeft Assen al een uitgebreid hulpprogramma voor mensen die slecht kunnen lezen en schrijven.

Bondgenootschap
Ook is er sinds vorig jaar een Bondgenootschap voor geletterdheid Drenthe, waarin provincie, gemeenten, zorginstellingen, onderwijs en bibliotheken samenwerken, om het aantal laaggeletterden te verminderen. SP en CDA vonden de motie overbodig, omdat er in hun ogen wel degelijk aandacht is voor deze groep. Maar een raadsmeerderheid in Assen vindt dat er een schepje bovenop kan.

In Drenthe zijn in totaal 50.000 laaggeletterden, zo blijkt ook uit cijfers van de provincie, na vragen van de PvdA hierover in provinciale staten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.