Minder vaartoerisme in Drenthe dan vorig jaar

HOOGEVEEN/LEIDERDORP - Het vaartoerisme in Drenthe is afgelopen jaar afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.
Er voeren afgelopen jaar 1500 recreatieschepen minder dan in 2013 door de Drentse kanalen. De schepen doen vooral Zuid-Drenthe aan en varen steeds minder in de Drentse Hoofdvaart.

Zuid Drenthe

Door het Willem-Alexanderkanaal voeren in het openingsjaar 3183 plezierjachten, in 2014 2840 bootjes: 343 minder. De Verlengde Hoogeveense Vaart registreerde dit jaar 2505 recreanten, in 2013 nog 3148. Maar met 643 schepen minder dit jaar is het aantal fors hoger dan voor de opening van het Koning Willem-Alexanderkanaal.

Drentse Hoofdvaart minder in trek

De Drentse Hoofdvaart doet het steeds slechter. Bij de Venesluis passeerden in 2008 nog 3417 bootjes, in 2012 waren dat er 2859 en afgelopen jaar 2134. Gedeputeerde Henk Brink ziet liever andere cijfers maar weet ook dat de recreatievaart het lastig heeft door de economische crisis en de hoge dieselprijs. Voor Brink is het zaak om daarom vooral in te zetten op de combinatie van varen en (fiets-)dagtochtjes maken door bootjeseigenaren.

Westerlingen willen wel

Een rondgang in de Doeshaven bij Leiderdorp, waar 700 plezierjachten liggen, leert dat nog heel wat bootjeseigenaren uit het Westen plannen hebben om een rondje Drenthe te varen. Als belangrijkste redenen worden genoemd dat je naast varen in Drenthe veel mooie plekjes hebt om met de fiets naar toe te gaan en de opening van de Veenvaart, zodat je een rondje Drenthe/Noord-Duitsland/Groningen kunt maken. Vaarrecreanten hebben over het algemeen een hekel aan twee keer dezelfde route, zo leert de rondgang in de Doeshaven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl