Noordscheschutsluis voor het laatst met de hand gedraaid

NOORDSCHESCHUT - Einde van een tijdperk van bijna 250 jaar. Voor het laatst heeft sluis- en brugwachter Klaas Bakker in Noordscheschut de sluis en de brug met de hand bediend. Door het toegenomen aantal plezierjachten kost het handmatig draaien te veel tijd.
Het sluiscomplex in de Verlengde Hoogeveensche Vaart krijgt de komende winter centrale elektrische bediening. Daardoor kan Bakker op één plek bij het bedieningspaneel blijven staan en hoeft hij niet meer voor iedere afzonderlijke handeling het hele sluiscomplex af te lopen en sluisdeuren en de brug met de hand te draaien. Bakker registreerde in 2014 2505 recreanten, in 2013 bij de opening van de Veenvaart 3148. Dat aantal is fors hoger dan in de jaren voor 2012.

Laatste klant met de hand

Jan Wiers is met zijn werkschip de Werra de laatste die met de hand geschut is. Wiers vindt dat er wel een stukje charme dat verdwijnt. Bakker is dat met hem eens. Wiers is bang dat er zo ook een stukje gezelligheid verdwijnt bij de sluis. Daar is Bakker absoluut niet bang voor. "Ik blijf buiten de sluis en brug bedienen en heb dan meer tijd om de passanten te helpen met aanleggen, informatie te verstrekken een gezellig praatje te maken." Bij de sluis staat een standbeeld van één van Bakkers voorgangers, ook die bedienden de sluis met de hand. Niet door te draaien maar door met een lange stok de deuren open en dicht te duwen.

Stremming

De ombouw van het sluiscomplex begint binnenkort. De Hoogeveensche Vaart is tot eind maart 2015 gestremd. Voor wie toch richting Emmen wil moet omvaren via het kanaal Almelo - Coevorden en het Stieltjeskanaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl