Navigatie laat piloot veilig landen op luchthaven Eelde

EELDE - Piloten kunnen vanaf donderdag met hulp van een nieuw GPS-systeem landen op luchthaven Eelde. Het lijkt op de navigatiesystemen, zoals die in de auto wordt gebruikt.
Tot nu toe moeten piloten de vliegtuigen van grote afstand recht voor de landingsbaan brengen, zodat ze met hulp van het huidige ILS-systeem kunnen landen. Dat is bij gebruik van satellietsignalen niet nodig.

Landen wordt makkelijker bij slecht zicht

Samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, NLR, verschillende vliegscholen in Eelde en Luchtverkeersleiding Nederland is het nieuwe systeem ontwikkeld. De afgelopen tijd zijn er proeven mee gedaan.

Een ander voordeel is volgens luchthaven Eelde dat er met minder zicht ook geland kan worden. Met het systeem dat nu wordt gebruikt, is het nodig om de baan vanuit de lucht van afstand te kunnen zien.

Eerste in Nederland

Groningen Airport Eelde is het eerste vliegveld in Nederland dat gebruik maakt van het nieuwe systeem. Het vliegveld zegt daarmee voor piloten in opleiding ook meer mogelijkheden te hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl