Onderzoeksleider chroomverf treedt terug

Onderzoeksleider chroomverf treedt terug (archief
Onderzoeksleider chroomverf treedt terug (archief © Ministerie van Defensie
COEVORDEN - De oud-luchtmachtgeneraal die was aangesteld als leider van het onderzoek naar het kankerverwekkende chroomverf bij Defensie, heeft zich per direct teruggetrokken.
Hij heeft dat vanmiddag aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie laten weten, aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover het ANP. Vandaag werd bekend dat er acht oud-medewerkers van het NAVO-depot in Coevorden ziek zijn geworden door het werken met de chroomverf.

Aanhoudende aantijgingen

Als reden voor zijn besluit noemt commodore b.d. Freek Groen de impact van "de aanhoudende aantijgingen" tegen zijn persoon. Volgens de oppositie in de Tweede Kamer was Groen niet geschikt als onderzoeksleider omdat hij in de jaren 90 als commandant op de vliegbasis Twenthe klachten over de verf zou hebben genegeerd. Tv-programma EenVandaag berichtte daar eerder over.

Belangrijk onderzoek

In een verklaring laat Groen weten: "Ik had deze opdracht graag afgemaakt, omdat ik geloof in de opzet van dit belangrijke onderzoek. Aanleiding voor mijn besluit is de impact van de aanhoudende aantijgingen tegen mijn persoon. Het laatste wat ik wil is dat het onderzoek daarmee wordt belast." Minister Hennis betreurt het terugtreden van Groen, maar heeft respect voor zijn persoonlijke afweging, aldus haar ministerie.

Belangenverstrengeling

Hennis zei gisteren in een Kamerdebat nog dat Groen gewoon door kon gaan met zijn werk als leider van de 'taskforce'. Ze zei dat hij geen invloed heeft op het onafhankelijk onderzoek van het RIVM naar het gebruik van de verf in werkplaatsen van Defensie. De oppositie was het daar niet mee eens en vond dat elke schijn van belangenverstrengeling moest worden vermeden. Groen heeft daaruit nu zijn conclusies getrokken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl