Ouderen gedwongen op zoek naar nieuwe dagbesteding

Ouderen passen zelf woning niet aan
Ouderen passen zelf woning niet aan
PROVINCIE - NIEUW-DORDRECHT- Negentig ouderen die gebruik maken van de dagbesteding van Zorggroep Heerendordt in Nieuw-Dordrecht moeten op zoek naar een nieuw onderkomen.
De dagbesteding sluit op 1 januari de deuren als gevolg van bezuinigingen. Voor de 19 personeelsleden is ontslag aangevraagd. Dit meldt eigenaar Jan Staal van de Zorggroep Heerendordt.

Vergoeding

Als gevolg van de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning die volgend jaar ingaat daalt de vergoeding per cliënt met bijna 20 procent. Ook de taxivergoeding van ouderen wordt waarschijnlijk geschrapt. Volgens Staal heeft de dagbesteding in Nieuw-Dordrecht alleen toekomst met de helft van het personeel en een veel lagere kwaliteit van de zorg.

Lastige opgave

Staal heeft zijn medewerkers de afgelopen dagen daarom laten weten dat hun baan verdwijnt. Hij hoopt dat de ouderen elders in Emmen kunnen worden opgevangen. Omdat het om bijna 100 mensen is dit volgens Staal een lastige opgave. De huishoudelijke hulp en thuiszorgactiviteiten van Heerendordt blijven wel bestaan.

Andere centra

Bij dagcentrum De Beek met vestigingen in Emmen en Nieuw-Schoonebeek is sluiting nog niet aan de orde maar maakt mede-eigenaar Ria Voppen zich wel zorgen over de toekomst. Zij hoopt de 20 procent budgetkorting op te vangen door onder meer de inzet van meer vrijwilligers. Voppen hoopt dat de vervoersvergoeding blijft. Als deze daadwerkelijk geschrapt wordt draait de instelling zelf voor de kosten op en breken volgens haar moeilijke tijden aan.

Zorgboerderij De Hooimijt

Sienie Fischer van zorgboerderij De Hooimijt in Emmen laat weten de groep meest kwetsbare ouderen van de Heerendordt mogelijk over te nemen. Daarover volgen binnenkort gesprekken. Fischer verwacht dat zij zo'n zestig ouderen een plaats kan bieden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl