Inwoners Hoogeveen willen boycot van Achmea

HOOGEVEEN - Het comité Actie voor Bethesda in Hoogeveen roept klanten van zorgverzekeraar Achmea op een andere verzekeraar te zoeken.

De verzekeraar komt volgens het comité niet met genoeg geld over de brug voor onder meer de ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen. "Tijd om voor een andere verzekeraar te kiezen," zegt woordvoerder Frits Kappers van het actiecomité. "Achmea wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten," voegt hij eraan toe. De actiegroep streed in april nog voor het behoud van Bethesda als volwaardig ziekenhuis.


Onderhandelingen

Zestig tot zeventig procent van de patiënten van Zorggroep Leveste Middenveld, waar Bethesda onder valt, zijn verzekerd bij Achmea. De zorgverzekeraar onderhandelt op dit moment over de vergoedingen voor de zorg in de ziekenhuizen.


Goedkoopste ziekenhuizen

Eric Janson van Zorggroep Leveste Middenveld geeft aan dat Achmea wil dat de ziekenhuizen bij de goedkoopste van het land gaan horen. "Dat is een ambitie die ik best na wil streven, maar wij hebben Achmea duidelijk gemaakt dat dit het komende jaar niet mogelijk is, aangezien het behoud van klassieke ziekenhuisfuncties en de overdracht van zorg naar de eerste lijn (huisartsen) dit in 2015 niet toelaat," aldus Janson.


Neuzen zelfde kant op

Hij heeft wel begrip voor de protesten maar benadrukt dat het ziekenhuis nog in gesprek is met de verzekeraar. "De neuzen staan dezelfde kant op. Dit jaar zijn de gesprekken iets complexer en daarom duurt het iets langer. Of deze actie daarbij helpt? Dat is afwachten."


"Protest voorbarig"

Marga Haveman van Achmea vindt het protest te voorbarig. "We zijn nog in gesprek met het Bethesda ziekenhuis. Daarbij streven we naar goede zorg die betaalbaar is. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er wel uitkomen. En daarbij wordt het ziekenhuis niet de goedkoopste van Drenthe."

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen
Deel dit artikel: