Groenewold: 'We moeten samen strijden voor kunstijs in Drenthe'

ASSEN - Oud-topschaatsster Renate Groenewold wil dat iedereen op 29 november naar de volgende marathonwedstrijd in De Bonte Wever in Assen komt. Hiermee wil ze strijden voor het behoud van de kunstijsbaan.

Trots op ijsbaan

'Ik wil dat wij als Drenten laten zien dat we trots zijn op onze ijsbaan. Dat we laten zien dat schaatsen leeft', reageert Groenewold. Normaal bezoeken zo'n 800 mensen marathonwedstrijden in Assen. Nu hoopt Groenewold dat dat er minstens 1800 worden.

Provincie met schaatstgeschiedenis

De voormalig wereldkampioene allround heeft zich in de discussie gemengd over de sluiting van de ijsbaan in De Bonte Wever. 'Het kan niet waar zijn dat Drenthe straks geen kunstijsbaan meer heeft', reageert Groenewold stellig. 'We zijn een provincie met zoveel schaatsgeschiedenis. Ik herinner me het WK van 1982 nog, toen in Assen 30.000 toeschouwers kwamen.'

'Geen haantjesgedrag'

Inmiddels heeft Groenewold contact met de groep die De Bonte Wever wil renoveren en een andere groep die wil dat er een nieuwe kunstijsbaan in Assen komt. 'Met deze groepen ga ik binnenkort om tafel. Aan haantjesgedrag hebben we nu niets. We moeten samenwerken.'

Met de groep schaatsliefhebbers in Hoogeveen, die in die plaats een ijsbaan willen aanleggen, heeft ze nog geen contact.

Initiatieven

Er is inmiddels al een Facebook-pagina voor het behoud een kunstijsbaan in Assen. Ook is er een petitie gestart. In Hoogeveen is een groep actief die vindt dat een ijsbaan in die plaats veel meer schaatsers gaat trekken.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.