Drents Museum koopt uniek bronzen zwaard

ASSEN - Een bronzen zwaard, een bronzen lanspunt en verschillende bijlen, sikkels, dolken en hamers. Het Drents Museum in Assen heeft een archeologische collectie van amateurarcheoloog Ger Holtrop uit Borger gekocht.
Daarmee is het Drents Museum in één klap honderden archeologische voorwerpen rijker. Het gaat om voorwerpen uit de periode van de vroegste inwoners van Drenthe tot de middeleeuwen.

Zeer zeldzaam zwaard

Topstuk van de collectie is een meer dan 60 centimeter lang bronzen zwaard, dat rond 1941 bij Drouwen is gevonden. Het zwaard lag jarenlang bij de vinder in de kast. Na het overlijden van de vinder, kocht Holtrop het van de erfgenamen. Het zwaard werd 3000 jaar geleden in de late Bronstijd bij Drouwen aan hogere machten geofferd. Ten westen van de rivier de Weser is één ander exemplaar van zo’n zwaard bekend.

Klokbekers

Holtrop kocht niet alleen stukken op, hij zocht zelf ook actief naar archeologische schatten. Zo vond hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw in een bouwput in Rolde twee klokbekers en crematieresten. De kleine klokbeker verhuisde naar het Drents Museum en de twee andere rijk versierde exemplaren stonden in een vitrine bij Holtrop thuis. De objecten zijn nu verenigd in het Drents Museum.

Blij met aankoop

Hoofdconservator Jaap Beuker van het Drents Museum is blij met de aankoop: 'De aanwinst is voor het Drents Museum niet alleen van belang door zijn omvang, maar ook door de kwaliteit van vele voorwerpen'.

Vanaf medio 2015 te zien

Een selectie uit de collectie van Ger Holtrop is vanaf medio 2015 te zien op de afdeling Archeologie in het Drents Museum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl