Drentse openbare basisscholen: 'Centrale eindtoets moet weg'

ASSEN - In plaats van de CITO-toets mogen basisscholen nu ook een ROUTE 8- en IEP-eindtoets invoeren. Volgens het openbaar onderwijs in Drenthe een aardige stap, maar gaat deze lang niet ver genoeg .

School weet het beter

Drentse scholen willen het liefst af van de centrale eindtoets. Zij vinden dat de school het beste kan bepalen welke vervolgopleiding geschikt is voor de leerlingen. Daarover zijn ze al tijden in de slag met staatssecretaris Sander Dekker, en gaan daarmee door.

Basisscholen kunnen volgend schooljaar kiezen welke van de drie eindtoetsen ze nemen. Die toetsen beoordelen vooral hoe goed leerlingen zijn in taal en rekenen.

Staatssecretaris krijgt onvoldoende

Alleen kijken naar taal en rekenen, zoals de staatssecretaris van onderwijs doet, is voor de Drentse openbare basisscholen onvoldoende.

'We doen aan sport, we doen aan muziek, we doen aan cultuur. Ik denk dat dat ook belangrijk is. Maar dat krijg je niet in beeld met een CITO-toets, of die twee andere toetsen', vindt Paul Moltmaker van het openbaar basisonderwijs in Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl