PvdA wil inwoners Veenkoloniën gezonder laten leven

Agnes Wolbert
Agnes Wolbert
ANNEN - De inwoners van de Veenkoloniën leven ongezonder dan in andere delen van Nederland. Daarom komt PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert uit Annen met het plan om de gezondheid van inwoners te verbeteren.
De PvdA in de Tweede Kamer wil tien miljoen euro investeren in een proefproject dat moet leiden tot een betere gezondheid van inwoners van de Veenkoloniën.

Preventieve maatregelen
Het geld moet niet in de gezondheidszorg zélf worden gestoken, maar in preventieve maatregelen die maken dat de bewoners gezonder gaan leven. Dat moet bijvoorbeeld leiden tot een lagere zuigelingensterfte of minder diabetespatiënten. De investering levert volgens Kamerlid Agnes Wolbert op termijn geld op, omdat de zorgkosten op den duur naar beneden gaan. Wolbert wil dat dit geld vervolgens ten goede komt aan inwoners van het gebied, bijvoorbeeld via een lagere ziektekostenpremie, en niet aan de zorgverzekeraars.

Meer gezondheidsproblemen

De Veenkoloniën lenen zich volgens Wolbert goed voor zo'n proefproject: 'De werkloosheid is er hoog en mensen hebben er meer gezondheidsproblemen. Er is bijvoorbeeld meer diabetes, er zijn meer hart- en vaatziekten, de geboortesterfte ligt er hoger en er zijn meer kinderen met overgewicht.'

Nationaal probleem

Volgens Wolbert staan de Veenkoloniën model voor een nationaal probleem: 'Hoe goed de gezondheidszorg in Nederland ook is: mensen met een lage opleiding en met laag betaald werk, overlijden gemiddeld acht jaar eerder en leven vijftien jaar in een minder goede gezondheid. Daar moeten we wat aan doen, zoals we ook in het regeerakkoord hebben afgesproken.'

Langdurig samenwerken

Het PvdA-Kamerlid wil dat alle betrokken organisaties in de Veenkoloniën langdurig gaan samenwerken. 'Ze moeten overeenkomen welke gezondheidsdoelen ze de komende zes tot acht jaar hebben en wat ze willen aanpakken. En uiteindelijk moet je natuurlijk meten wat daarvan de effecten zijn', stelt Wolbert.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.