'Op de bres voor de Jeneverbes'

WESTERBORK - Tien jaar na de oprichting van het Jeneverbesgilde doet de jeneverbes het weer goed in Drenthe. Het gilde houdt sinds vier jaar bij hoeveel jonge struiken er bij komen.
Op het Mantingerzand zijn dat er 18. In andere natuurgebieden gaat het om honderden.

De jeneverbes groeit vooral op arme grond en stuifzand. Het duurt jaren voordat een jeneverbes groot is. De struik kan wel 400 jaar oud worden. Van oudsher hoort de jeneverbes bij de Drentse hei. Waggelbossie is de Drentse benaming.

Het Jeneverbesgilde is destijds opgericht omdat uit een landelijk onderzoek bleek dat er weinig jonge aanwas was. Bovendien stonden veel bessen er slecht bij. Die trend is in Drenthe omgezet. Het gilde zorgt er bijvoorbeeld voor dat struiken voldoende licht krijgen.

Het motto van het gilde is 'Op de bres voor de Jeneverbes'. En dat wil het gilde blijven doen. Zo wil het meer kennis krijgen over de groei van jeneverbessen. Morgenavond viert het Jeneverbesgilde het tweede lustrum in Westerbork.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl