'Geen sprake van executies bij De Punt'

DE PUNT - Bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt op 11 juni 1977 is geen sprake geweest van executies. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei dat in een persconferentie bij de presentatie van een archiefonderzoek naar de gebeurtenissen rond die dag.
Toenmalig premier Joop den Uyl gebruikte tien jaar na de kaping in een radioprogramma nog wel de term executie. Volgens het huidige kabinet heeft hij daarmee zijn persoonlijke emoties onder woorden willen brengen. Het archiefonderzoek geeft geen aanleiding tot het gebruik van de term 'executie', aldus het kabinet.

Conform de opdracht

Opstelten zei woensdag dat het geweld bij de bevrijding conform de opdracht was en bedoeld om de gegijzelden te beschermen. Volgens hem was het besluit om in te grijpen bij de trein zorgvuldig genomen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei dat de militairen deden wat hen was opgedragen en dat de actie ook bij hen "diepe sporen heeft achtergelaten".

Geen wapen

Uit het onderzoek blijkt wel dat de bewering van toenmalig minister van Justitie Dries van Agt, dat niet is geschoten op kapers die zich niet met een vuurwapen verzetten, niet klopt. Zo had in elk geval de vrouwelijke gedode Molukse kaper, Hansina Francina Uktoljesa, geen wapen. "In een fractie van een seconde moesten de mariniers beoordelen of de gijzelnemer die daar in het halfduister lag, een gevaar voor hen zou kunnen zijn. Zij hebben in haar richting geschoten en haar getroffen." Er zijn geen aanwijzingen dat de mariniers op het moment van schieten wisten dat de vrouw geen gevaar meer voor hen was, aldus het onderzoek.

144 verwondingen

De hele bevrijding door mariniers en precisieschutters, duurde drie minuten. Over het aantal kogels dat is gebruikt, kan geen uitsluitsel meer worden gegeven, maar het in omloop zijnde aantal van 144 slaat op de verwondingen. Er zijn kogels gebruikt die in een oorlogssituatie verboden zijn, maar het gebruik bij deze gelegenheid was gerechtvaardigd, aldus één van de onderzoekers.

Opstelten memoreerde ook de twee gegijzelden die stierven: "Men heeft er alles aan gedaan om de passagiers te beschermen. Dat dit niet is gelukt, is een zware tol die is betaald."

11 juni 1977

Molukse jongeren hadden de trein bij De Punt eind mei 1977 gekaapt. Op 11 juni werd in opdracht van toenmalig premier Joop den Uyl en minister van Justitie Dries van Agt met veel geweld een einde gemaakt aan de kaping. Daarbij kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.