Hoogeveners zijn nog niet klaar met hun afval

HOOGEVEEN - Inwoners van Hoogeveen moeten van de gemeente meer afval scheiden. Om dat voor elkaar te krijgen mogen ze meedenken over nieuwe vormen van afvalinzameling.
Hoogeveners scheiden op dit moment 60 procent van hun afval. Volgend jaar moet dat 65 procent zijn. Er zit nog veel te veel restafval in de grijze container en dat is zonde zegt wethouder Jan Steenbergen. "Niet alleen is de helft van ons afval te verkopen als grondstof, maar op termijn krijgen we ook boetes van de Rijksoverheid als we ons scheidingspercentage niet halen."

Drie varianten

B & W leggen de inwoners drie opties voor: eentje waarbij om de drie weken een container voor GFT, plastic of voor restafval wordt opgehaald. Een optie waarbij er een keertje extra GFT wordt verzameld en de derde optie is een systeem waarbij GFT en plastic worden opgehaald en waarbij Hoogeveners zelf hun restafval wegbrengen.

Eigen idee inwoners versus uitgangspunten

De komende tijd mogen inwoners een eigen variant voorstellen. Uitgangspunt is dat het afval bij de bron wordt gescheiden.

Een proef met een derde plastic container in de wijk Wolfsbos was grotendeels succesvol, al waren inwoners van andere wijken hiertegen. Er komt geen nieuwe proef komt met de derde (plastic) container, zo heeft de gemeente besloten.

Goedkoper

De afvalinzameling moet budgetneutraal worden en per huishouden liefst 10 tot 15 euro goedkoper zo willen B&W. Komend voorjaar komt er definitief voorstel voor de gemeenteraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl