Midden-Drenthe laat maximum van 1400 asielzoekers in Oranje los

Speelstad Oranje
Speelstad Oranje
ORANJE - Inwoners van Oranje, B. en W. van Midden-Drenthe en Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) moeten in goed overleg bepalen hoeveel asielzoekers het dorp aankan.
Dat antwoordt het college op vele raadsvragen. Een maximumaantal wordt nu niet genoemd. Het college sprak eerder over maximaal 1400 asielzoekers.

Coalitiepartijen in Midden-Drenthe zijn verbaasd over de houding van de VVD. De liberalen verwijten het college van B en W onjuiste en onvolledige informatie te hebben gegeven over de komst van 1400 asielzoekers naar Oranje. De VVD stuurt hiermee aan op het vertrek van het college.

'College hoeft niet weg'

Coalitiepartijen PvdA en CDA vinden dat onnodig. "Plaatsvervangend burgemeester Ton Baas heeft eerder al gezegd dat het college onhandig is geweest door dorp en raad te overvallen met de komst van de asielzoekers. Daarmee trekt het college het boetekleed aan," zegt PvdA-fractievoorzitter Benny Muskee. "Bovendien is er met de nieuwe burgemeester al een ander college." Burgemeester Jan Broertjes vertrok onlangs na een rapport over het bijstandsbeleid

Veel vragen

In de extra raadsvergadering van 3 november heeft de politiek veel vragen gesteld over het maximale aantal van 1400 asielzoekers, de leefbaarheid en de veiligheid in Oranje, met zo'n 140 inwoners.

'Leefbaarheid Oranje staat voorop'

Het college heeft daar nu schriftelijk op geantwoord. Daaruit blijkt volgens CDA en PvdA dat college, COA en inwoners van Oranje intensief gaan overleggen over het aantal asielzoekers. "Leefbaarheid en veiligheid in Oranje staan daarbij voorop," zegt Muskee. De PvdA vindt 1400 veel te veel, maar noemt geen maximum.

Burgemeester en wethouders willen voor radio en televisie nog geen toelichting geven.? "Het belangrijkste voor ons nu is een goed eindresultaat," zegt een woordvoerster.

De commissie Leefbaarheid Oranje en Omstreken houdt vast aan maximaal 250 asielzoekers in het voormalige vakantiepark van Hennie van der Most.

Maandagavond 24 november is hierover de tweede extra raadsvergadering. De betrokken partijen moeten nog een bestuursovereenkomst sluiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl