'Belangrijkste schilderij van de 20e eeuw' in Drents Museum

ASSEN - Russische toestanden in het Drents Museum de komende maanden. Vanaf zondag zijn daar twee nieuwe tentoonstellingen te zien met een sterk Russisch karakter. En daarvan is volgens het Drents Museum het "belangrijkste schilderij" van de twintigste eeuw.
De grote blikvanger is de expositie van de schilder Kazimir Malevich. Pronkstuk van de tentoonstelling is het wereldberoemde schilderij 'Zwart Vierkant'. Directeur Annabelle Birnie noemt 'Zwart Vierkant' het belangrijkste werk van de schilderkunst in de twintigste eeuw. Het schilderij is misschien nog wel specialer dan de Nachtwacht van Rembrandt volgens Birnie. De iconische status heeft het schilderij te danken aan het feit dat iedereen het anders interpreteert. En dat terwijl je als leek toch denkt: "Het is een simpel vierkant."

Buiten Rusland

Een deel van de expositie in Assen was eerder te zien in Londen, Amsterdam en Bonn. Uniek aan de tentoonstelling in Het Drents Museum is dat veel van die schilderijen voor het eerst buiten Rusland te zien zijn. Het zijn vooral figuratieve werken. Uniek is ook het Dodenmasker van Malevich. Dat is nog nooit buiten Rusland getoond.

Fabergé

Vanaf zondag is ook de tentoonstelling 'Kostbare eieren uit het Tsarenrijk' te zien.
Daarin zijn 130 pronkjuwelen te zien, gemaakt van zeer kostbare materialen. Met als absoluut hoogtepunt Het Appelbloesem-ei van Fabergé. Het is gemaakt van onder meer Russisch jade goud en diamanten. En zo'n ei, dat kost wel wat. Op veilingen brengt het zomaar vele miljoenen op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl