Gemeente Hoogeveen blij met proefaanpak probleemgezinnen

HOOGEVEEN - De proef om Hoogeveense multi-probleemgezinnen op een nieuwe manier te helpen is volgens de gemeente geslaagd. B en W willen van de pilot Eigen Kracht gewoon beleid maken.
Meerdere grote problemen in één gezin? Eén plan, één hulpverlener, de Thuiscoach, die samen met het gezin de regie voert en zo'n gezin moet baas zijn over hun eigen problemen. Dat is kortweg de proef Eigen Kracht die sinds 2012 heeft plaatsgevonden bij 124 probleemgezinnen. Doel: het gezin weer helemaal op eigen benen te krijgen.

Geen leger aan hulpverleners

Mullti-probleemgezinnen hebben vaak een combinatie van bijvoorbeeld verslaving, huiselijk geweld, kinderen die in de knel komen en bijna altijd is er sprake van financiële problemen of armoede. In de klassieke situatie komt er dan een leger hulpverleners die niet zelden langs elkaar heen werken of het gezin krijgt er een dagtaak bij om al die hulpverleners te ontvangen en van informatie te voorzien.

Eigen Kracht

Het Eigen Kracht principe is simpel: zo min mogelijk formulieren en bureaucratie, zo snel mogelijk directe hulp. Als een gezin met hulp bijna uit de problemen is begint de nazorg. Het dossier van het gezin word niet afgesloten, de gezinsleden kunnen altijd de Thuiscoach bellen als er zich opnieuw een probleem voor doet zonder dat het hele proces weer van voren aan moet beginnen.

Hoeveel van de 124 multi-probleemgezinnen er inmiddels in de nazorg zitten of hulpvrij zijn kon wethouder Gert Vos tijdens de raadsvergadering nog niet aangeven. Vos vraagt de gemeenteraad om extra geld beschikbaar te stellen om van de proef gewoon beleid te maken en het aantal uren van de de Thuiscoaches te verhogen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl