'Geen onnodige paniek om vogelgriep'

MEPPEL - Mensen moeten niet in paniek raken voor de vogelgriep die nu in Nederland heerst. Dit zegt vogelexpert Jan Hooimeijer uit Meppel.
Vanwege het vervoersverbod dat op dit moment geldt, moeten alle pluimveebedrijven op slot. Maar ook alle andere gevogelte moet binnen blijven. Zo zijn een aantal vogelshows die dit weekend in Drenthe gepland stonden geannuleerd. "Ze lopen geen enkel risico om vogelgriep te krijgen. De mensen worden bang gemaakt dat als ze het raam openzetten dat hun vogel dan griep krijgt, ook wordt er aan toegevoegd dat er voor mensen een risico zou zijn", vertelt Hooimeijer.

Oplossing vogelgriep

Volgens Hooimeijer is de oplossing voor vogelgriep heel simpel, de vogels moeten net zoals bij andere griepvirussen ingeënt worden. "Maar er spelen enorme politieke en economische belangen in die sector, zodat deze sector nog niet preventief gaat inenten", vult Hooimeijer aan.

Trekvogels

Als oorzaak voor de huidige vogelgriep worden vaak trekvogels als schuldige aangewezen, maar Hooimeijer geeft aan dat er nog nooit aangetoond is dat er een dode trekvogel in de natuur is gevonden. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de pluimveesector zelf, volgens hem moeten zij beginnen met preventief inenten en is de intensivering van de sector ook niet gezond voor het pluimvee.

Oorzaak

Hooimeijer geeft aan dat de griep voornamelijk door menselijk handelen zelf verspreid wordt. Maar mensen hoeven zich zelf absoluut geen zorgen te maken om de vogelgriep: "Dat is juist het grote probleem nu, dat mensen zich gaan zorgen maken om iets dat op dit moment absoluut niet reëel is."

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl