De kippen in Hijken zitten op Sonja Bakker

HIJKEN - De overheid kan zich de uitbraak van vogelgriep zelf aanrekenen. Dat zegt pluimveehouder Erik Pomper uit Hijken.
In Kamperveen in Overijssel werd vandaag bij drie pluimveebedrijven vogelgriep ontdekt. Het was de derde keer deze week dat er vogelgriep uitbrak in Nederland.

Vogeltrek
De oorzaak van de uitbraken is nog niet bekend, maar Pomper denkt dat de vogeltrek er veel mee te maken heeft. Volgens hem brengen trekvogels het virus over. "De overheid kan zichzelf een hele hoop aanrekenen. Ganzen mogen we bijvoorbeeld niet schieten. Er is nu een ophokplicht, maar we moeten gewoon vanaf september alle kippen binnen gaan houden. Dan komen we een heel eind."

Vervoersverbod
De maatregelen die nu genomen worden vindt Pomper goed, al zet hij wel vraagtekens bij het vervoersverbod. "Een product dat naar de slacht gebracht wordt komt natuurlijk niet meer in contact met dieren bij een ander bedrijf."

Sonja Bakker
De pluimveehouder in Hijken zit momenteel met volle hokken. "De kippen krijgen nu onderhoudsvoer, waardoor ze niet veel groeien. Ze zitten op Sonja Bakker. Ik kan het zo nog wel tien dagen volhouden, maar er zullen ook pluimveehouders zijn die de hokken echt bomvol hebben. Daar is de nood hoog. Maar de overheid heeft alles in de hand en daar hebben we ons naar te schikken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl