'Kwestie De Punt is voldoende onderzocht, nu boek dicht'

ASSEN - Er moet een streep door de kwestie rond de bevrijdingsactie van de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt. De zaak is nu voldoende en gedegen onderzocht, dus beslist geen parlementaire enquête. Dat vinden de Drentse Tweede-kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Agnes Mulder (CDA) uit Assen. Ze zeiden dat vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Hadden niet moet kapen

CDA-Kamerlid Mulder zegt: "Dit lijkt mij een redelijk gedegen onderzoek wat is gedaan. En ik vind, ze hadden natuurlijk nooit die trein moeten kapen, er is wekenlang onderhandeld. En eerder was er in Wijster ook al een treinkaping geweest (1975) waarbij de Molukse kapers drie mensen hebben gedood. En als kapers zich bij zo'n bevrijdingsactie van mariniers zich niet zichtbaar overgeven, kan dit het gevolg zijn. Dat is natuurlijk allemaal niet mooi, maar het is wel allemaal zo gegaan, omdat die kaping er dus was. Maar klaar nu."

Klaar, over, uit

VVD-kamerlid Ziengs noemt het "afschuwelijk wat er in die tijd allemaal gebeurd is, ook voor de familie van de kapers. Er zijn heel veel mensen die slachtoffer zijn geworden van de Molukse acties. Vooral mensen die er destijds bij betrokken waren snappen nu niets van alles wat er gebeurt. Er kan wat mij betreft met dit laatste onderzoek een streep onder. Je rijt zoveel oude wonden open. Het is klaar, het is over, het is uit."

Onvrede

De Drentse kamerleden reageerden in Cassata op de onvrede van nabestaanden van Molukse treinkapers, die de staat aansprakelijk stellen voor het buitensporige geweld dat is gebruikt bij de bevrijdingsactie in De Punt in 1977, om de gegijzelden in de trein de ontzetten. Daarbij spreken nabestaanden van moedwillige executie van twee kapers, die gewond waren.

Geen executie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet dit nader onderzoeken op basis van archiefstukken en concludeerde deze week dat er geen sprake is geweest van executies. Nabestaanden van de omgekomen kapers en ook het Nieuw Moluks Comité zijn ontevreden over de uitkomst van dit onderzoek en willen een parlementaire enquête over de hele gang van zaken rond de bevrijding.

Gedram onbegrijpelijk

Eerder die middag ging in Cassata de Assense Felice Eisenburger in discussie met Antis Maryanan van het Nieuw Moluks Comité en ex-gegijzelde George Flapper.
Zij begrijpt niets van de opstelling van de Molukkers in de kwestie De Punt,. De Assense, die als maatschappelijk werkster in 1975 en 1977 betrokken was bij de opvang van slachtoffers van de Molukse gijzelingsacties, vindt 'het gedram' van de Molukse nabestaanden om een parlementaire enquête en de eis om schadevergoeding 'onbegrijpelijk'.

Veroorzaker als slachtoffer

"Ik begrijp best dat er verdriet is bij de nabestaanden van de omgekomen kapers, maar die hebben heel veel andere mensen tot slachtoffer gemaakt. Zij hebben mensen gegijzeld, met een doodsbedreiging. En bij de kaping in Wijster zijn wel burgers doodgeschoten. Dat kun je niet los van de actie bij De Punt zien. En ik kan er niet tegen dat de veroorzaker zich nu als slachtoffer gedraagt."

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl