Amateur-historicus zoekt verhalen over strafkamp Port Natal in Assen

ASSEN - Amateur-historicus Erik Dijkstra doet onderzoek naar het volledige verhaal rond het strafkamp Port Natal in Assen. Daarom zoekt hij mensen met getuigenissen over dit strafkamp.
Dijkstra vertelde over zijn zoektocht vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Het strafkamp Port Natal werd in het najaar van 1944 door de Duitsers opgericht, omdat er in en rond Assen gewerkt moest worden aan de Duitse verdedigingslinies, om de geallieerden tegen te houden.

Tankgrachten en loopgraven

Het strafkamp kreeg een plek in het gesticht Port Natal aan de Beilerstraat. Daar zaten 1200 mannen in een strafkamp, maar in totaal lieten de Duitsers 10.000 mannen werken aan het graven van tankgrachten en loopgraven. De mannen werden in schoolgebouwen ondergebracht die de Duitsers hadden gevorderd, of de werkers ging ergens in Assen in de kost.

Port Satan

Erik Dijkstra raakte gefascineerd door het werkkamp Port Natal, toen hij bezig was met onderzoek naar de geschiedenis van het werkkamp Yde, waar zijn opa had gezeten. Hij kreeg tijdens zijn zoektocht zoveel vragen over het kamp Port Natal in Assen, dat hij daarnaar nu ook nader onderzoek gaat doen. Volgens Dijkstra zijn er al boeken geschreven over Port Natal en zijn er ook dagboeken, maar is het beeld nog lang niet compleet. De bijnaam van Port Natal was in die tijd Port Satan, omdat er ook veel gemarteld en geslagen werd.

Speciale website

Dijkstra heeft vorige week al wat verhalen vastgelegd van een aantal oud-kampgevangenen van Texel, die ook maandenlang in het strafkamp Port Natal moesten werken. In totaal werden 800 Texelse mannen naar Assen gestuurd. Op Texel is daar deze maand een tentoonstelling over gehouden, omdat het 70 jaar geleden is dat de Texelaars naar Assen moesten.
Sinds gisteren heeft Dijkstra een speciale website in de lucht over het strafkamp Port Natal. Daar kunnen mensen met verhalen zich ook melden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.